Nominerade till Årets Ros 2022

Så här går nomineringen till.

Fyra av Sveriges främsta roskännare bildar Rosens Dags nomineringsgrupp. Den nominerar varje år tio av de allra bästa rosorna för svenska förhållanden till Årets Ros.
Bland de nominerade finns skilda växtsätt, användningsområden, blomfärger och blomningstider representerade. Men gemensamt för alla tio är att de är mycket vackra och friska rosor som är säkert härdiga i de angivna zonerna.

För år 2022 har vi valt att uppmärksamma nyare rabattrosor som visat sig vara odlingsvärda. Många av dem är redan väletablerade på marknaden och har visat sig vara både friska och de flesta härdiga till zon 3, zon 4 i skyddat läge.

 

Årets kandidater är följande:

A WHITER SHADE OF PALE
är en storblommig rabattros/ tehybrid. Den introducerades 2006 i Storbritannien av Colin A. Pearce och är uppkallad efter en klassisk rockballad av bandet Procol Harum.
Det kraftiga och stabila växtsättet gör den utmärkt att använda både i kruka och rabatt. Fin att klippa av och använda som snittblomma. Blommorna är stora, löst fyllda, vackert rosa och bleknar i kanterna till ljust rosa, nästan vitt. Rosorna är väderbeständiga och står fint även när regnet öser ner. Bladverket är mörkgrönt och svagt glänsande. Zon 3, ev. 4 Höjd 70-90 cm.

BLACK FOREST ROSE
Rabattros/marktäckande ros med buskigt växtsätt, introducerad av Kordes 2010. Bladverket är grönt, något glänsande. De röda blommorna är medelstora, halvfyllda och skålformade till flata. Doften är svag. Rosen blommar rikligt från månadsskiftet juni/juli till långt ut på hösten. En mycket frisk sort. Lämplig som marktäckare, häckar, massplantering, kantväxt. BLACK FOREST ROSE Blir upp till 70 cm hög och 50 cm bred. Härdig till Zon 4

CHANDOS BEAUTY
Också kallad MORTEN KORCH, har blivit en mycket populär ros de senaste åren.
Den introducerades av Harkness 2005.
Den är en kraftigväxande tehybrid med lång blomning, från slutet av juni till långt ut på hösten. Doften är underbar, fruktig med kryddiga inslag. De stora blommornas färg är ljust aprikosrosa. CHANDOS BEAUTY förtjänar en plats där både doften och de vackra blommorna kan avnjutas, kanske vid en uteplats eller en gång där du ofta passerar. Den går också fint att odla i kruka och att använda som snittblomma.
CHANDOS BEAUTY blir ca 80-100 cm hög och härdigheten räcker till zon 3 ev. 4.

FELLOWSHIP
är en ca 80 cm hög klasblommig rabattros introducerad 1992 av Harkness i Storbritannien. Den har ett tätt och upprätt växtsätt med ett mörkgrönt och glänsande bladverk.  Blomningen är kontinuerlig och riklig från slutet av juni till långt ut på hösten. Blommorna är stora till mycket stora (9-11 cm i diameter) och fyllda till tätt fyllda. Blomfärgen är aprikostonat orange. Doften är medelstark. Kan odlas både i rabatter och i kruka. Fin som snittblomma. Härdighet zon 4.

HEIDI KLUM
En klasblommig rabattros/patio-ros från Tantau 1999, med dubbla, stora, tätt fyllda violettrosa blommor, som bleknar till ljust violett. Blomningen är kontinuerlig och riklig, från midsommar till höst. 
Doften är stark. Växtsättet är lågt och buskigt, ca 50 cm, och rosen passar därför i framkanten av rabatter och är perfekt för odling i kruka. Zon 3 ev. 4.

HOME AND GARDEN
Home and garden är en vacker floribundaros från Kordes 2001. Den blommar med medelstora till stora, fyllda, ljusrosa blommor med svag doft. Växtsätt är buskigt och upprätt. Blommar juni-oktober. Passar både i rabatt och kruka. Vacker och hållbar som snittblomma. Höjd: 60-80 cm och härdig till zon 3, ev. 4.

HOT CHOCOLATE
är en floribundaros förädlad av Tom Carruth i USA och introducerad av Week’s Roses 2003.
Rosen är en verklig uppstickare på grund av sin unika färg; roströd med en lätt lila skiftning på de yttre kronbladen eller rökigt mörkorange, som någon kallade den. De stora, fyllda blommorna kommer i mindre klasar och doften är medelstark och fruktig. Blir 70-90 cm hög. HOT CHOCOLATE är frisk och härdig till zon 3.

MINERVA
För den som älskar rosor med ”blå” blommor är MINERVA ett fynd. Den är en klasblommig rabattros med buskigt och upprätt växtsätt, framtagen av den belgiske rosförädlaren Martin Vissers och introducerad 2010.
MINERVA får medelstora, halvfyllda till fyllda, lila blommor med stark doft. Äldre blommor får en mer silverlila ton. Blomningen är kontinuerlig från midsommar till tidig höst. Mycket användbar då den kan planteras i grupper, som kantväxt eller som solitär, blir även fin i kruka. Fin också som snittblomma. Höjd och bredd 60-80 cm..Härdig till zon 3.

NOSTALGIE
Är en tehybrid introducerad av Tantau i Tyskland 1998, som blivit enormt populär här i Sverige. Växtsättet är buskigt och tätt. Höjden blir ca 80 cm. De nya skotten som växer ut har en vacker, nästan röd färg. Bladen blir blåaktigt mörkgröna, starkt glänsande och läderartade. Blommorna är iögonfallande. De yttre kronbladen är mörkt rosa. De inre kronbladen är först crèmevita till rosaaktigt vita, men deras färg övergår gradvis mot mörkt rosa eller körsbärsrött på de delar av kronbladen som nås av solen. De kronblad som är skuggade förblir crèmevita. NOSTALGIE är frisk och härdigheten räcker till zon 3 ev. 4.

STOCKHOLM
är en klasblommande rabattros/floribunda från Poulsen i Danmark som blivit populär. Den introducerades på marknaden 2008. Blommorna är medelstora till stora och tätt fyllda, ljusgula med limegröna yttre kronblad. De ljusnar till limevita efter hand. Doften är citrusliknande, medelstark och behaglig. ’Stockholm’ blommar rikligt och nästan oavbrutet från slutet av juni till långt ut på hösten. Blomman är också vacker och hållbar som snittros.
Rosen blir ca 60-80 cm hög, är relativt frisk och härdig till zon 3 ev.4.